Recuperare medicală


Când vorbim despre recuperare medicală, ne referim la acea specialitate medicală independentă responsabilă de prevenirea, diagnosticarea, tratarea și managementul reabilitării persoanelor cu diverse afecțiuni și comorbidități la toate vârstele, în vederea promovării capacităților și performanțelor fizice și cognitive ale acestor persoane, precum și în vederea creșterii calității vieții acestora.

Prin recuperare se inţelege lărgirea cadrului asistenţei medicale acordate pacientului prin includerea, de către me­dic, în planul terapeutic şi a perioadei de convalescenţă. Obiectivul terapeutic, care era centrat pe vindecarea leziunii şi restaurarea anato­mică a organului sau seg­mentului lezat, se comple­tează astăzi cu preocuparea pentru restaurarea funcţiei, pe care natura nu o acordă spon­tan în cadrul unei conva­lescenţei pasive.

Este foarte importantă restabilirea capacității funcționale pentru persoanele cu dizabilități fizice, având ca obiectiv recuperarea și menținerea funcției optime. Pacientul se va putea întoarce la activitatea anterioară apreciindu-se că este recuperat din punct de vedere funcţional sau va necesita o readaptare socio­-profesională care presupune orientarea lui spre o nouă activitate sau profesie.

Recuperarea medicală este un proces activ prin care pacienții își revin complet sau ajung la un potențial fizic, social și mental optim, reintegrarea lor în mediul cel mai potrivit pentru aceștia fiind esențială.

Preventia si vindecarea bolilor sunt piloni esentiali în medicină, acestora alaturându-se obligatoriu recuperarea medicală.

Programează o vizită

Domenii in care recuperarea medicală se poate aplica:

  • Afecţiuni neurologice: Hemi-, para-, tetra- plegii/pareze, paralizii/pareze de nervi periferici, polineuropatii, boli degenerative ale Sistemului Nervos (SN): scleroza multiplă, scleroza laterală amiotrofică, boala Charcot-Marie-Tooth etc., hernii de disc cu afectare radiculară.
  • Afecţiuni degenerative ale aparatului locomotor: artroze (coxartroze, gonar­troze, spon­dilartroze etc.)
  • Reumatisme inflamatorii (spondilita anchiIozantă, poli­ar­trita reumatoidă, spon­dilartrite seronegative, artro­patie psoriazică etc.)
  • Reumatisme abarticulare: tendinite, bursite, fasciile, entezite, miozite, periartrite, fibromialgia etc.
  • Afecţiuni ortopedice şi/sau posttraumatice: fracturi, luxaţii, entorse, recuperarea post artroplastie de șold sau genunchi etc.
  • Tulburări de statică verte­brală: scolioze, cifoze
  • Pe lângă aceste boli, recu­perarea medicală este nece­sară şi în: Infarct miocardic, Boli vasculare (tulburări de circulaţie arterială sau ve­noasă). Boli pulmonare.

Realizat cu ❤ și cafea de   SweetLime Agency